Pe aceasta tema s-au scris si se vor scrie articole si carti nenumarate, fara sa se ajunga vreodata la o reteta exacta cu care, in unanimitate, toata lumea sa fie de acord. Suntem atat de diferiti intre noi, iar corpul uman este atat de complex incat este imposibil sa gasim o singura solutie universala aplicabila tuturor.
Cu toate acestea, eu ma incumet sa punctez in linii mari, care sunt aspectele de care trebuie sa tinem cont obligatoriu, pentru a maximiza eficienta antrenamentului de fitness, indiferent ca e vorba de femei sau barbati, tineri sau vastnici, incepatori sau avansati, supraponderali sau subponderali.
Cea mai mare greseala pe care poti sa o faci este sa lucrezi dupa ureche, din auzite, din ce vezi ca fac ceilalti, fara sa nu ai un strop de habar, nu neaparat de fitness, ci in primul rand despre corpul uman. Multi nu stiu o boaba de anatomie, dar vor sa le creasca muschii. Multi nu stiu o boaba de nutritie, dar vor sa slabeasca. Cu cat cunosti mai putine cu atat iti doresti rezultate mai rapide. Cu cat iti doresti rezultate mai rapide, cu atat vei abandona mai repede, dar nu inainte de a-ti supune organismul unor noi traume precum infometarea, folosirea de substante si medicamente nesanatoase, traumatizarea fizica a organismului prin exces de efort intr-un timp foarte scurt, efort nepotrivit pentru scopul ales sau gresit executat.
- Invatarea si executarea corecta a miscarilor de baza
Presupunand ca inainte sa pornim la drum propriu zis am acordat un timp adecvat pentru documentare si ne-am preocupat serios de acest subiect, astfel am reusit sa asimilam la nivel teoretic cat mai multe aspecte, ajungem in faza in care trebuie sa punem in practica ce am invatat.
Degeaba iti faci un program detaliat de antrenament daca omiti exact ce e mai important, executarea corecta a exercitiilor. Daca esti pe cont propriu, trebuie obligatoriu sa incepi cu exercitii de baza si cu greutati foarte mici. Daca vrei sa te antrenezi la sala, in prealabil ar fi foarte indicat sa exersezi miscarile principale acasa, folosind doar greutatea propriului corp, macar in primele 2-3 saptamani.
- Concentrarea, focusarea, determinarea, seriozitatea
Rezultatele sunt dramatic determinate de seriozitatea, disciplina si importanta pe care o acorzi antrenamentului de fitness. Daca tratezi subiectul cu superficialitate si ignoranta nu vei obtine absolut nimic pozitiv din aceasta experienta, vei pierde timp si bani degeaba. Daca mergi la sala si dormi pe aparate sau stai pe internet pe mobil, sau mergi pe banda agale cu ochii la televizor, sau aloci timp exagerat interactiunii cu alte persoane rezultatele vor fi pe masura. In timpul antrenamentului trebuie sa te detasezi de toate problemele, de tot ce te inconjoara si sa fii maxim de concentrat pe ceea ce ai de facut. Cu cat legatura dintre minte si muschi este mai puternica cu atat vei creste mai mult randamentul antrenamentului. Nu conteaza atat de mult cu ce greutati lucrezi, ce exercitii faci, ci este esential sa fii cu mintea acolo si sa controlezi la maxim fiecare miscare pe care o faci a fiecarei serii. Pe scurt se cheama sa fii „in the zone”.
- Analizarea vigilenta a reactiei organismului la fiecare tip de efort
Cel mai bun profesor pentru tine trebuie sa fie propriul organism, astfel trebuie sa fii mereu atent la reactiile sale, sa-l asculti, sa-l intelegi si sa cauti sa ii oferi ceea ce iti cere. Asta se invata in multi ani de zile, unii nu invata niciodata, dar niciodata nu este prea tarziu sa incepi sa-ti asculti corpul si in functie de asta sa-ti modifici permanent antrenamentul.
- Intelegerea locului pe care antrenamentul il are in intreaga ecuatie
Multi cred ca este suficient sa tragi cat mai tare si cat mai des pentru a obtine rezultatele dorite. Un antrenament reusit nu se traduce doar prin febra musculara generata sau prin cantitatea de sudoare eliminata. Trebuie sa intelegi ca antrenamentul este doar un stimul de 1 ora, ce faci in restul de 23 de ore ramase face de fapt diferenta. Astfel, trebuie sa ne intoarcem la punctul 3 si sa aplicam seriozitatea si determinarea din timpul antrenamentului si in afara acestuia. Asta se traduce printr-un stil de viata conform cu nevoile de refacere ale organismului. Fara un plan serios de alimentatie si fara un program de odihna stabilit si respectat intocmai nu faci nimic.
Din dorinta de a sari peste aceste lucruri, multi apeleaza la faimoasele „prafuri”, „proteine” asa cum sunt numite in general toata gama de suplimente nutritive. Suplimentele sunt benefice doar daca stii ce anume sa alegi si daca respecti punctele de mai sus, daca incerci sa compensezi lipsa totala de organizare cu „prafuri” o sa obtii fix praf in ochi.
- Evitarea subantrenamentului, dar si a supraantrenamentului
In stransa legatura cu acest punct avem recomandarea de la punctul 4. Trebuie sa analizezi permanent raspunsul organismului in urma antrenamentului. In functie de asta vei gasi mai devreme sau mai tarziu nivelul ideal la care functionezi cel mai bine. Nivelul acesta evolueaza permanent, de aceea niciodata nu trebuie sa ramai pe loc, blocat ani de zile pe acelasi tip de antrenament, repetat la infinit. Foarte putini reusesc sa treaca de primul nivel, adica primul an de antrenament si sa continue progresul, pentru ca raman blocati intr-o rutina. Daca devine rutina, corpul se obisnuieste si nu mai este surprins de ceea ce ii oferi si acolo ramane.
Celor care se subantreneaza de obicei le lipseste motivatia pentru ca nu pun mare pret pe aceasta activitate si acestia vor gasi permanent scuze, ba ca n-au timp, ba ca sunt prea obositi, ba ca nu au chef si lista poate continua. Pentru ei nu exista remediu din pacate, daca nu iti impui singur niste reguli pe care sa le respecti, iti asumi lipsa de rezultate, sau dai vina pe genetic.
In schimb, pentru cei care se supraantreneaza am cateva sfaturi de oferit, pentru ca sunt oameni care isi doresc sa obtina rezultate, sunt seriosi si fac sacrificii pentru asta. Problema lor este insa excesul de zel care se poate trata foarte usor prin intelegerea faptului ca exagerarea nu este benefica. Nu trebuie sa ii dai corpului un impuls mai dur decat poate sa duca pentru ca astfel nu se va recupera optim. In timp se va acumula oboseala din ce in ce mai mare si din acel moment tot ce vei face va fi contraproductiv, mai rau decat daca nu ai face nici un antrenament.
- Stabilirea unor obiective clare si precise pe termen lung cat mai realiste
Daca nu ai nici un obiectiv atunci nu vei rezista prea mult in aceasta activitate pentru ca iti vei pierde rapid motivatia. De asemenea, daca obiectivul tau este nerealist si vizeaza doar obtinerea rezultatelor pe termen cat mai scurt, vei suferi o mare deceptie si astfel tot motivatia va fi din temelii zdruncinata.
Daca ajungi sa intelegi ca procesul de schimbare al aspectului fizic este unul de foarta lunga durata si nu se reduce la n kilograme pierdute sau acumulate pe cantar, ci si la imbunatatirea starii de sanatate in general printr-un stil de viata activ, atunci esti pe drumul cel bun si ai mari sanse de reusita.