CORE, este un termen preluat din limba engleza; in traducere exacta inseamna miez, centru. De fapt, se refera la zona de mijloc a corpului, undeva la nivelul centrului de greutate si este reprezentat in esenta de musculatura abdominala si musculatura lombara.
Partea aceasta mediana face legatura intre trenul inferior si trenul superior. Daca este neglijata, oricat ai lucra grupele de muschi principale, rezultatul va fi mult mai slab atat din punct de vedere estetic, dar si in ceea ce priveste dezvoltarea fortei, vitezei, agilitatii, flexibilitatii. Toate calitatile motrice sunt strans legate de antrenarea acestei zone. Este esentiala atat pentru sportivii de performanta, cat si pentru oamenii obisnuiti care vor sa aiba un fizic armonios si un tonus muscular adecvat.
In alta ordine de idei, neglijarea core-ului iti poate pune sanatatea in pericol, mai ales daca te antrenezi cu greutati. Sunt frecvente accidentarile in zona lombara, care in timp se pot agrava si te pot urmari toata viata. Chiar si sedentarismul afecteaza grav zona lombara, mai ales munca de birou, fiind esential sa incorporam macar de 3 ori pe saptamana un scurt program de stimulare musculara pentru detensionarea aceastei zone. Cateva exercitii specifice, de baza, cu greutatea corpului pot face minuni. Nu vor fi suficiente pentru a-ti sculpta un trup de Adonis, dar din punct de vedere al integritatii si sanatatii organismului sunt de aur.
Antrenamentul ideal care stimuleaza cel mai bine zona mediana, este cel functional in care fiecare exercitiu iti solicita o mare parte din musculatura corpului. Core-ul se poate antrena atat izolat, strict prin exercitii pentru zona respectiva, dar cel mai bine se dezvolta urmand un program de exercitii cu greutatea corpului, cu greutati libere si miscari compuse.
Din pacate, antrenamentul clasic de fitness, omite aproape total acesta zona atat de importanta. Prin antrenament clasic se intelege antrenarea grupelor musculare izolat la aparate. Aparatele de fitness sunt concepute pentru fiecare grupa principala de muschi in parte si nu fac altceva decat sa-ti izoleze printr-o miscare predefinita, grupa antrenata, de restul. Nu este nevoie de nici un control asupra traiectorie miscarii ceea ce iti scoate din joc tot ce inseamna muschi stabilizatori. Deci chiar daca vrem sa lucram izolat, cel mai bine putem face asta cu greutati libere si nu la aparate.
Aparatele de fitness le recomand doar incepatorilor care au nevoie de o perioada de acomodare inainte sa execute miscari neajutati de traiectoria predefinita a aparatului, celor care vin dupa o accidentare si la fel, trebuie sa o ia usor, fara sa forteze prea tare pentru a nu recidiva si vastnicilor pentru care este mult mai greu sa poata realiza anumite miscari la liber, mai ales cu greutati, fie ele si mici. Pentru ceilalti, singurul moment in care aparatele sunt utile este cel de la finalul antrenamentului, daca vor sa puna accent pe o anumita grupa si sa o epuizeze si mai mult. Este mai safe atunci cand esti foarte obosit si nu mai poti controla prea bine miscarile sa lucrezi si pe aparate specifice pentru o grupa musculara.
Indiferent de varsta, obiective si nivel de pregatire recomand sa lucrati serios musculatura din zona mediana a corpului pentru ca veti avea beneficii pe toate planurile: fizic, estetic, medical si pentru dezvoltarea calitatilor motrice.