DIFERENTE ANTRENOR PERSONAL vs INSTRUCTOR FITNESS

In Romania, foarte putina lume face distinctie clara intre un antrenor de fitness si un instructor de fitness, acesti doi termeni confundandu-se de cele mai multe ori si anulandu-se reciproc. Comparativ, diferenta este la fel de mare precum este cea dintre un medic si un asistent.

 

Atributiunile unui instructor de fitness se limiteaza la a urmari ca activitatea din sala sa se desfasoare in bune conditii. Asta se poate traduce prin doua aspecte principale:

  • Asigurarea ca cei prezenti in sala folosesc corect echipamentele pentru a se diminua riscul de accidentare. In acest sens clientilor incepatori li se explica in linii mari cum se folosesc principalele aparate, iar mai departe sunt sfatuiti sa apeleze la serviciile unui antrenor personal. Ca incepator e practic imposibil sa prinzi din zbor totul. Oricat ai fi de capabil tot ai nevoie de asistenta si indrumare, iar acest lucru nu intra in fisa de lucru a instructorului. Ar fi imposibil pentru un instructor sa ofere asistenta mai multor persoane in acelasi timp.
  • Asigurarea ca cei prezenti respecta regulamentul de ordine interioara. Printre regulile de baza din orice sala aflandu-se: folosirea echipamentului sportiv corespunzator, folosirea unui prosop personal pentru a nu lasa urme de transpiratie pe aparate, atentia in manuirea greutatilor libere care nu trebuiesc aruncate pe joc in stilul halterofililor, asezarea greutatilor la locul rezervat acestora dupa utilizare.

 

antrenor fitness personalPe de alta parte, rolul antrenorului de fitness este cu totul diferit, dar avand in vedere ca la nivelul opiniei publice instructor sau antrenor e acelasi lucru, se intampla ca de multe ori, in sali, antrenorii sa fie nevoiti sa faca si munca de instructor, iar instructorii sa faca si munca de antrenor.

Antrenorul  de fitness poate fi antrenor personal si atunci se ocupa exclusiv de o singura persoana sau antrenor de grup, in acest caz predand diverse tipuri de ore din domeniul aerobic. Apropo de aerobic, nu sunt de acord nici cu ideea de instructor de aerobic si mi se pare mult mai corecta sintagma antrenor de aerobic.

 

Pe scurt, antrenorul personal de fitness are ca responsabilitati principale urmatoarele:

  • Realizarea unei fise personale fiecarui client in parte in care sa fie trecute toate particularitatile respectivului, de la masuratori de ordin estetic, pana la capacitate de efort si monitorizarea speciala in cazul in care clientul are sau a avut una sau mai multe probleme de sanatate
  • Intocmirea unui plan personalizat de antrenament in functie de caracteristicile si obiectivele personale ale clientului si inlesnirea punerii acestuia in practica cat mai bine posibil.

 

Sunt multe lucruri de discutat despre acest subiect, de aceea ma gandesc sa scriu un articol special in care sa mentionez si ce calitati definesc un antrenor personal adevarat si de ce anume trebuie sa tii cont in alegerea  antrenorului de fitness.

 

Sper ca am lamurit acest aspect destul de important din punctul meu de vedere si mai sper ca si proprietarii de sali sa inteleaga ca nu fac nici o economie daca pun angajatii sa faca ambele munci, atat pe cea de instructor cat si cea de antrenor in acelasi timp, pentru ca le vor face prost pe amandoua si acest lucru se va rasfrange asupra calitatii serviciilor oferite, iar feedback-ul din partea clientilor nu va fi deloc unul pozitiv.