Mai intai, vreau sa lamurim ce presupune acest obiectiv „slabire”. Lumea foloseste acest termen gresit, la fel cum si termenul „ingrasare” este folosit gresit. Cand cineva doreste sa slabeasca sau sa se ingrase se gandeste in primul rand la numarul de kilograme pierdute sau acumulate. De multe ori aud clisee precum „vreau sa slabesc x kg” sau „vreau sa pun pe mine y kg”, dar foarte putini sunt cei care tin cont ce reprezinta acele kilograme.
Nu este nici o mare greutate sa slabesti sau sa te ingrasi, provocarea este insa sa slabesti sau sa te ingrasi corect si sanatos. Adica sa slabesti din grasime fara sa pierzi masa musculara, sau sa te ingrasi acumuland masa musculara fara adaos de grasime. Aceste lucruri nu se pot realiza peste noapte, ci urmand un program special si strict de antrenament fitness si alimentatie pe termen lung. Nu exista pe lume metode de antrenament sau diete care sa te faca sa pierzi 5kg de grasime intr-o saptamana, de altfel chiar si un 1kg de grasime este aproape imposibil de pierdut intr-un termen atat de scurt.
Organismul uman nu poate fi pacalit cu scurtaturi sau extremisme. Daca il infometezi isi va scadea rata metabolica proportional si va bloca procesul de slabire, la fel cum daca il fortezi cu antrenament cardio in exces va face acelasi lucru si tot nu vei slabi, ba mai mult vei dezvolta „efectul de bumerang” si cand vei lua o pauza de la efort te vei ingrasa rapid si mai mult fata de punctul de plecare.
Trebuie inteles faptul ca primele kg pierdute in aceste cazuri nu sunt altceva decat apa si continut intestinal mai ales daca folosesti si termogenice si diuretice, baza suplimentelor de slabit. Poti sa pierzi 5kg pe cantar intr-o saptamana, din care doar 10% sa fie tesut adipos, adica 500g! Nu va mai lasati influentati de ce spune cantarul si nu va mai raportati obiectivele doar la un numar de kilograme. Mult mai corect este sa va masurati anumiti parametri precum procentul de grasime din corp si circumferintele principale si sa va faceti poze periodic pentru a va monitoriza efectiv progresul. Kilogramele nu inseamna absolut nimic, poti sa ai putine pe cantar dar sa ai strat foarte mare de grasime si masa musculara aproape zero (gen manechinele anorexice) sau sa ai multe kilograme si sa arati super fit cu strat de grasime mic si masa musculara consistenta.
Dupa aceasta „scurta” introducere sa trecem la subiectul efectiv al acestui articol. Cele mai intalnite 3 metode de antrenament fitness folosite pentru slabire sunt:
- Jogging ul in parc/Alergatul in sala de fitness pe banda
Acest tip de antrenament presupune ca subiectul sa alerge pe o durata mare si foarte mare de timp, de la 30 la 90 minute, cu viteza constanta mica. Acest tip de efort nu dezvolta nimic in afara de rezistenta la efort de intensitate scazuta. Nu are nici o legatura cu stimularea musculaturii, nici macar a picioarelor si de asemenea nici o treaba cu slabirea si diminuarea tesutului adipos. Orice om care nu este imobilizat la pat, oricat ar fi de sedentar isi foloseste in activitatile zilnice muschii picioarelor. Ei bine, acest jogging nu aduce nimic in plus fata de un simplu mers pentru musculatura trenului inferior. Provoc pe absolut orice impatimit al joggingului sau chiar alergatori pe distante lungi gen semimaraton sa faca un antrenament bodyweight cu mine si negresit dupa 15 minute vor fi lesinati cu picioarele tremurand ca varga si pulsul 200. Ce va spun aici este pura experienta practica, nu povesti scrise de unii care n-am facut un antrenament in viata lor sau n-au antrenat pe nimeni vreodata.
Explicatia este foarte simpla, musculatura nu poate fi stimulata cu adevarat decat prin combinarea efortului de tip aerob cu efortul de tip anaerob, dar despre asta voi vorbi mai pe larg intr-un articol dedicat tehnicilor de antrenament fitness eficiente.
Cat despre slabirea folosind aceasta metoda, cu parere de rau trebuie sa va dezamagesc. Pe masura ce organismul dezvolta rezistenta fata de acest tip de efort, (degeaba va bucurati ca puteti sa alergati mai mult fara sa obositi si sa dati si mai multe ture de parc pentru ca pe cantar tot acolo veti ramane) rata cu care caloriile sunt arse pentru energie scade vertiginos. De aceea se slabeste un pic la inceput si pe urma din ce in ce mai greu spre deloc cu toate ca voi alergati si cu mai mult aplomb.
In plus, slabirea prin acest tip de efort se face in primul rand din masa musculara pentru ca joggingul de multe ori vine la pachet cu infometarea si astfel ajungem foarte usor de la deficit caloric la catabolism si distrugerea tesutului muscular pe care apoi foarte greu il veti mai putea recupera. In schimb, cu siguranta ca dupa ce va va trece damblaua cu alergatul veti pune grasime en gros si procentul total de grasime din corp va ajunge in scurt timp si mai sus decat la inceput.
- Antrenamentul in sala de fitness pe aparate
Sa trecem peste faptul ca foarte multa lume foloseste gresit aparatele de fitness si permanent exista riscul ca oricare dintre cei vizati sa se accidenteze de la usor la foarte grav. Sa trecem si peste faptul ca majoritatea „dorm” pe cate un aparat pana isi termina seriile si apoi pornesc agale catre alt aparat unde e coada si mai asteapta inca in plus alte minute astfel ca efectiv se antreneaza din 90 de minute probabil 15 min cu indulgenta. Apoi acele 15 minute efective de „tras la aparate”, mai ales in cazul femeilor inseamna o tentativa de antrenament fitness cu greutati foarte mici executate in reluare pe cateva aparate fitness tipice pentru sexul frumos, mai exact aparatele fitness de aductori si abductori, care sunt cele mai ineficiente aparate posibile. Restul aparatelor sunt evitate la maxim pentru ca nu cumva, Doamne fereste, sa dezvolte muschi proeminenti ca barbatii, de parca muschii cresc la fel de usor precum coca la dospit. Oricat de tare ar trage o femeie la orice aparat de fitness niciodata natural nu va dezvolta muschi de barbat pentru ca ii lipseste aproape cu desavarsire ingredientul principal si anume testosteronul. In schimb, femeile detin cu prisosinta inamicul suprem al dezvoltarii masei musculare si anume estrogenul.
Dupa ce am amintit cum se antreneaza lumea in general pe aparatele de fitness, trebuie sa mentionez faptul ca prin definitie aparatele nu fac altceva decat sa izoleze o grupa de muschi, de aceea se si numesc specific – aparat fitness pentru biceps, aparat fitness pentru umeri, aparat fitness pentru piept etc. Daca vrei sa slabesti nu ai de ce sa-ti doresti sa izolezi o grupa de muschi pentru ca asta inseamna consum caloric redus. Cu cat angrenez intr-un exercitiu mai multe grupe de muschi separate cu atat voi arde mai multe calorii, ceea ce este imposibil pe aparate. Doar daca sunt intr-o sala goala si fac un circuit in care sar fara pauza de la un aparat la altul as putea sa ma apropii de o stimulare musculara corespunzatoare. Oricum, si asa nu este o solutie pentru ca aparatele de fitnes iti exclud din ecuatie muschii slabilizatori, foarte importanti atat pentru o conditie fizica serioasa cat si pentru nivelul consumului caloric in efort. Acesti muschi sunt exclusi pentru ca miscarile pe aparatele de fitness sunt prestabilite, tu doar trebuie sa impingi sau sa tragi o greutate pe o cursa a miscarii trasata dinainte.
Cu toate astea, acest tip de antrenament fitness este superior primul de care am vorbit pentru ca macar iti stimuleaza cat de cat musculatura, chiar daca nu te ajuta in procesul de slabire si ardere al grasimilor prea mult.
- Antrenamentul fitness-aerobic la clase specifice
In cadrul acestui tip de antrenament fitness avem multe ramificatii care difera destul de mult intre ele, e greu sa compari Zumba cu TaeBo, sau spinning cu yoga. Diferentele sunt destul de mari si evident direct proportional si efectul pentru procesul de slabire este mai mare sau mai mic. Oricum, in principiu, orice clase ati alege din cadrul antrenamentului aerobic, sunt mai eficiente si mai benefice decat variantele jogging/banda sau tras la aparate.
Unele variante ale antrenamentului de tip aerobic se apropie cat de cat de ceea ce trebuie pentru ca imbina exercitii executate cu greutatea corpului care tintesc mai multe grupe de muschi simultan si de asemenea se folosesc pauze scurte si niveluri de intensitate ridicata, mai ales la clasele de functional training, hiit sau trx. Problema principala e ca aceste antrenamente se realizeza cu mai multa lume deodata si astfel trebuie intocmit un program generalist care nu se potriveste la fel fiecaruia in parte si de asemenea instructorul nu are cum sa explice tuturor cum sa lucreze corect si nici sa acorde prea multa atentie in plus cuiva care habar n-are.