Suna boombastic si fantastic sa tii o dieta pentru toata viata, trebuie sa fii nebun. De fapt, trebuie sa fii nebun sa tii oricare dieta cunoscuta sau mai putin cunoscuta chiar si pentru 3 zile.
Cand spui dieta, in principiu, ai in vedere 2 aspecte principale:
- Efectul cat mai evident pe termen scurt, adica slabire accelerata
- Multe grupe de alimente pe care trebuie sa le excluzi pentru o scurta perioada de chin in care practic trebuie sa te infometezi si sa-ti privezi corpul de nutrientii esentiali, de care organismul are nevoie pentru a putea functiona corect.
Aceasta dieta, de care eu vreau sa va vorbesc, nu este de fapt o dieta, ci o modalitate de a te alimenta corect si sanatos, pentru ca organismul tau sa functioneze la capacitate maxima, pentru cat mai mult timp. Cine nu si-ar dori sa tina o astfel de dieta chiar si toata viata, daca in schimbul ei ar obtine sanatate de fier, energie, vitalitate, calitate a vietii mult crescuta?
Se pare ca multi nu isi doresc de fapt asta, sau poate ca mai degraba, preocupati de problemele lor, nu mai gasesc timp pentru altceva si cauta mereu solutii rapide pentru orice, iar daca nu gasesc, in loc sa aprofundeze si sa se implice activ pentru a obtine o solutie, prefera sa se afunde si mai tare in noroi si sa se multumeasca cu satisfacerea „micilor placeri ale vietii”.
Nu trebuie sa fii mare expert in nutritie pentru a urmari un fir logic al problemei. Mai intai trebuie sa ne intrebam de cand societatea umana se confrunta cu o epidemie de boli metabolice, autoimune, de inima, diabet, psihiatrice? Pai foarte simplu, de maxim 3 generatii, fix de cand evolutia tehnologica a luat cel mai mare avand, deci ultimii 60-70 ani.
O data cu aceasta evolutie tehnologica a aparut si alimentatia artificiala, au aparut alimentele modificate genetic sa creasca rapid si sa reziste in orice conditii, au aparut alimentele ambalate in plastic care au termen de valabilitate ani de zile produse industrial in cantitate cat mai mare.
Astfel, stilul de alimentatie al omului a fost brusc schimbat. S-a renuntat incet incet la modelul traditional, in care se manca totul natural, atat din surse vegetale, cat si animale, si nimeni nu se ingrasa peste masura, nimeni nu facea diabet, boli de inima sau cancer, decat poate la varste inaintate.
Deci, cea mai importanta parte a solutiei, ce poate fi descoperita foarte simplu, doar urmand firul logic, este: trebuie sa mancam cat mai natural si sa excludem alimentele procesate. Chiar daca ne este practic imposibil sa evitam alimentele modificate genetic sau produsele animale crescute cu hormoni si cu hrana artificiala tot este mult mai bine decat daca ne-am axa alimentatia pe junk food si alimente procesate.
Cea de-a doua parte a solutiei este un pic mai delicata si foarte putina lume este constienta de ea. Culmea e ca tot urmand un fir logic si fara studii in domeniu ai putea sa iti dai seama usor care este greseala. In anii ’60 a avut loc un punct de cotitura in istoria umanitatii. Erau 2 curente alimentare care se bateau cap in cap, unii sustineau ca cea mai sanatoasa dieta se bazeaza pe grasimi, iar ceilalti din contra spuneau ca o alimentatie sanatoasa trebuie sa excluda grasimile si sa fie bazata pe carbohidrati explicatia fiind ca pentru a evita sa te ingrasi trebuie sa eviti grasimile, cand de fapt realitatea este cu totul invers.
Dupa cum probabil v-ati dat seama, la nivel mondial s-a introdus dieta bazata pe carbohidrati si cat mai putine grasimi si de atunci am asistat la o explozie de boli si oamenii au ajuns aproape toti supraponderali, chiar si copiii sunt majoritatea foarte grasi, este o crima ce se intampla. Parintii isi duc copiii de ziua loc la Mc sa manance cea mai toxica mancare posibila, beau cola mai mult decat apa, dulciuri si fainoase cat cuprinde.
Oare aceasta dieta a fost introdusa din greseala? Cu siguranta ca nu, ci a fost un act deliberat al marilor corporatii din zona alimentara care atunci au inceput sa se dezvolte cu adevarat. Mancarea artificiala a inceput sa se produca la scara din ce in ce mai mare, micii producatori au fost inghititi pentru ca nu au avut cum sa faca fata concurentei care isi promova agresiv produsele ca fiind cele mai sanatoase si asa a inceput totul.
Eu sunt uimit de faptul ca si in ziua de azi 9 din 10 oameni inca mai cred ca cerealele sunt sanatoase, ca sucurile naturale de fructe sunt sanatoase, ca grasimile animale saturate sunt cauza bolilor de inima si a obezitatii si ca pentru a slabi trebuie sa ne ferim la maxim de grasimi si sa ne imbuibam cat se poate cu carbohidrati simpli.
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, dar va puteti totusi pune anumite semne de intrebare daca va ghidati dupa logica si nu mai urmati orbeste tot ce se promoveaza intensiv. Interesul este al lor sa tina oamenii dependenti de zahar, alcool, cofeina si alte droguri inclusiv de medicamentele produse de marile corporatii farmaceutice. Din pacate suntem folositi si nimeni nu ne vrea cu adevarat binele, ci doar sa profite de pe urma ignorantei noastre.
In concluzie, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- Grasimile te ajuta sa arzi grasimi, dar trebuie sa fie grasimi sanatoase
- Grasimile animale saturate nu cresc colesterolul rau, nu iti obtureaza arterele, nu produc boli de inima
- Carbohidratii simpli, adica zaharul si fainoasele sunt cele care provoaca o crestere brusca a secretiei de insulina. Aceasta insulina este eliberata de urgenta de corpul nostru pentru a diminua rapid excesul de zahar din sange, altfel am muri. Efectul secundar nedorit al insulinei este ca acest hormon favorizeaza asimilarea alimentelor sub forma de grasime. Apoi, in timp pancreasul se uzeaza, nu mai produce insulina si asa apare diabetul care nu este altceva decat o consecinta a alimentatiei bazata pe zaharuri simple si se poate trata foarte usor in prima faza doar prin schimbarea alimentatiei.
- Zaharul creeaza dependenta, nu exista scuza ca „imi cere corpul ceva dulce”. Dependenta de zahar se diminueaza subit dupa aproximativ 3 saptamani fara acest drog. Dupa aceasta perioada de detoxifiere nici daca mai vrei nu mai poti sa mananci prajituri sau alte porcarii pline de zahar pentru ca iti vine sa vomiti de cat de dulci ti se vor parea. Zaharul este la fel ca tutunul, ori te lasi ori nu te lasi, nu se poate cu cate o bucatica sau cu cateva tigari ocazional. Astfel, nu faci decat sa-ti lungesti singur agonia.
- Singurele fructe sanatoase sunt cele cu continut mic de zahar, adica evident cele mai putin dulci: gref, kiwi, lamaie, pomelo, fructe de padure etc. Sucurile naturale de fructe nu sunt sanatoase pentru ca se elimina mare parte din fibre si astfel se absorb imediat fiind aproape numai zahar.
- Se pot manca fara probleme carbohidrati complecsi: salate, legume de orice fel, orez integral, chiar si cartofi, pseudocereale (hrisca, quinoa, amaranth, mei), linte, naut, brocolli, conopida, porumb, fasole, mazare, varza etc
- Produsele animale sunt foarte importante, inclusiv grasimile animale: carne, oua, branzeturi, lactate, unt. Singura carne interzisa este cea de pui din comert pentru ca este cea mai proasta fiind plina de hormoni, antibiotice si f multa apa. Mult mai ok este carnea de curcan, porc si vita.
- Pestele este foarte sanatos, in special cel oceanic bogat in Omega 3
- Grasimile vegetale sanatoase sunt cocos, masline, avocado, cacao, seminte si nuci
- Nu este o solutie buna sa mananc de 7 ori pe zi cate putin sa ajung sa rontai toata ziua la covrigei, biscuiti, mere si alte fructe dulci si sa cred ca astfel mananc sanatos
- Daca mananci consistent sunt suficiente 3 mese principale pe zi fara alte gustari pentru ca nu vei simti vreo secunda senzatie de foame. A manca consistent inseamna sa mancam fara frica grasimi si sa ne luam carbohidratii doar din surse neprocesate, cu indice glicemic redus, cu multe fibre, adica complecsi acestea digerandu-se mult mai greu si eliberand o cantitate moderata de zahar in sange pe termen lung, astfel secretia de insulina va fi minima.
- Nu se mananca junk food animal si nici junk food vegetal sub forma de grau (fainoase). Primele sunt prajite in ulei vegetal toxic de cea mai proasta calitate (ulei de floarea soarelui), provin din cele mai ieftine surse, iar fainoasele si in special graul acesta modificat genetic si hibridizat maxim care nu are nicio legatura cu graul de acum 70 ani creste insulina mai tare decat zaharul rafinat.
- ATENTIE! Zaharul nu se ascunde doar in produsele dulci, ci in toate alimentele procesate din supermarket, mai ales in cele promovate pentru slabit cu 0% grasimi care in loc de grasimi au multe zaharuri. Zaharul nu este neaparat dulce, de exemplu maltodextrina este un tip de zahar care nu are absolut nici un gust, poti sa o adaugi in orice fara sa simti si are indice glicemic maxim, adica 100! Si din acest punct de vedere trebuie sa renuntam la toate alimentele procesate pe langa faptul ca sunt pline de E-uri, conservanti, arome artificiale, coloranti, indulcitori, potentiatori de arome toate chimicalele cu efect cancerigen posibil.
Deci putem sa mancam de toate, dar sa excludem graul (fainoasele), zaharul (carbohidratii simpli) si alimentele artificiale, procesate aflate pe rafturile din supermarket, pline de grasimi trans hidrogenate, indulcitori, coloranti, potentiatori de arome etc. Nu trebuie sa numaram caloriile, nu trebuie sa mancam din 3 in 3 ore, nu trebuie sa ne abtinem de la mancat dupa 6 seara, nu trebuie sa mancam disociat, sau in functie de grupa sanguina, toate niste bazaconii. Ce poate fi mai simplu?