Antrenamentul fitness functional isi trage radacinile din terapiile aplicate bolnavilor cu probleme de miscare sau vastnicilor pentru a putea efectua mai usor activitatile fizice din viata de zi cu zi.
Se bazeaza pe exercitii de baza si miscari complexe care solicita intregul corp din toate unghiurile posibile, aflandu-se in opozitie cu exercitiile de izolare. Aceste miscari se executa cu greutati libere, accesorii specifice sau doar cu greutatea corpului, in nici un caz la aparate unde se izoleaza un anumit grup de muschi si cursa miscarii este prestabilita, neimplicand muschii stabilizatori care reprezinta fundatia, piatra de temelie a constructiei unui fizic atletic. Este total contraproductiv si periculos sa te axezi doar pe dezvoltarea grupelor de muschi principale fara sa iei in calcul faptul ca fara o baza solida e imposibila o dezvoltare armonioasa. De aceea forta si masa musculara se dezvolta cel mai bine cu exercitii cu greutati libere si nu la aparate.
Exercitiile din cadrul antrenamentului fitness functional se pot realiza incorporand diverse accesorii sau doar cu greutatea propriului corp. Pentru cei care urmaresc in primul rand dezvoltarea musculara se folosesc exercitii de baza cu greutati libere, astfel fiind necesare haltere cu discuri si gantere. Pentru cei ce isi doresc tonus muscular si un corp atletic sunt suficiente exercitiile cu greutatea corpului, iar pentru avansati accesorii precum mingea de fitness, bosu ball, kettle bells, mingea medicinala, sacul de nisip, TRX, benzile elastice sunt solutii binevenite, varietatea exercitiilor fiind nelimitata.
In cadrul antrenamentului de fitness functional se regasesc exercitiile calistenice, pliometrice, de pilates, cross training, crossfit si core training toate acestea denumiri fiind variatiuni ale acestui tip de antrenament.
Beneficii
– Antrenamentul fitness functional te ajuta sa-ti corectezi postura, sa-ti remediezi dezechilibrele existente intre grupele de muschi pentru a avea un fizic armonios si bine proportionat. Doar prin activitatile din viata de zi cu zi e imposibil sa-ti folosesti toata musculatura in aceeasi masura, astfel apar dezechilibrele, nemaipunand la socoteala si faptul ca datorita sedentarismului, alimentatiei nesanatoase si stresului, riscul de obezitate este foarte mare. Exercitiile de fitness clasice de la sala nu sunt o solutie optima pentru ca nu este suficient sa executi miscari statice, izolate la aparatele de fitness pentru a-ti dezvolta tonusul si conditia fizica cu adevarat.
– In cadrul antrenamentelor fitness functionale accentul se pune pe exercitii care antreneaza foarte mult musculatura trunchiului (lombara, abdominala, intercostala, din jurul coloanei vertebrale) fara de care este imposibila o dezvoltare armonioasa si durabila a celorlalte grupe de muschi.
– Utilizand exercitii fitness in care sunt angrenati cea mai mare parte din muschi in acelasi timp, antrenamentul fitness functional reprezinta cea mai buna varianta pentru cresterea fortei, rezistentei, mobilitatii. De asemenea prin impactul direct asupra metabolismului procesul de ardere al grasimilor este intensificat la maxim.
– Antrenamentul fitness functional previne accidentarile avand in vedere faptul ca acest tip de antrenament dezvolta muschii stabilizatori, core-ul, flexibilitatea si mobilitatea, echilibrul.
– Este esential pentru sportivii de performanta si nu numai pentru ca imbunatateste legatura dintre sistemul nervos si cel muscular dezvoltand viteza de reactie, coordonarea, agilitatea si forta specifica necesare in sportul respectiv.