ANTRENORUL DE FITNESS IDEAL

antrenor personal fitnessIn acest articol as vrea sa punctez cat se poate de sistematic cele mai importante calitati pe care un antrenor de fitness trebuie sa le aiba pentru a se apropia cat mai mult de ideal, in acest domeniu foarte complex si foarte important. Daca vorbim de fitness automat vorbim despre nutritie, despre sanatate, despre un stil de viata sanatos. Aceste lucruri nu sunt vorbe goale si nu trebuiesc privite cu superficialitate pentru ca la urma urmei, nimic nu este mai important decat propria viata si felul in care alegi sa ti-o traiesti.

Unele idei de aici le veti putea regasi mai mult sau mai putin dezvoltate si in alte articole cum ar fi CUM SA-TI ALEGI ANTRENORUL PERSONAL DE FITNESS, PERCEPTIA PUBLICA FATA DE MESERIA DE ANTRENOR DE FITNESS sau DIFERENTE ANTRENOR PERSONAL vs INSTRUCTOR FITNESS, articole pe care va recomand sa le cititi de asemenea.

 

Dupa aceasta scurta introducere voi intra direct in subiect cu cele mai importante calitati pe care un antrenor de fitness trebuie sa le detina in varianta sa ideala. Asadar, in ordinea importantei avem:

 

  1. Studii serioase in domeniul fitnessului. Prin aceasta nu ma refer doar la diplome care de cele mai multe ori sunt doar niste simple hartii care nu garanteaza nimic neaparat. De multe ori cele mai tari scoli si cursuri sunt si cele mai scumpe astfel ca din start ai limitat accesul daca nu esti un copil de bani gata sa te trimita parintii la studii in Anglia sau State. Este nevoie sa ai si ceva studii oficiale, dar cel mai important este studiul personal zilnic si convingerea ca doar cititind si documentandu-te ore intregi in fiecare zi si apoi punand in practica si dedicandu-te total acestei meserii poti sa devii cu adevarat antrenor. In acest domeniu autosuficienta este inamicul principal. Nu degeaba se spune ca prostii au cea mai mare incredere in ei si in prostia lor se vad nemaipomeniti. In momentul in care studiezi serios si te si duce un pic capul vei realiza ca pe masura ce acumulezi informatii pe de o parte ti se largeste orizontul, dar pe de alta parte realizezi cat de mic esti, cat de putine stii si cat mai ai de invatat. Niciodata nu trebuie sa te opresti din studiu, pentru ca lumea se afla intr-o continua evolutie si daca nu tii pasul vei ramane in urma precum acei dinozauri de antrenori emeriti cu par alb in cap care au ramas cu conceptiile din urma cu 30 ani. Acelasi lucru se poate spune si despre specialistii de carton cu conceptii invechite si demult depasite, din alte domenii care evolueaza rapid precum nutritia sau medicina.

 

  1. Studii temeinice in domeniul nutritiei. Nu poti fi antrenor de fitness daca tu habar nu ai despre nutritie care este de sine statator un domeniu mult mai vast decat fitnessul si care are o pondere si mai mare in ecuatia stilului de viata sanatos si chiar in ceea ce priveste rezultatele fizice, de ordin estetic. Sa nu uitam ca antrenamentul nu reprezinta decat un impuls, un stimul pe care i-l dai organismului timp de 1 ora, dar in rest ceea ce faci in celelalte 23 de ore ramase conteaza enorm pentru a avea rezultatele asteptate. La fel ca si in cazul studiilor in materie de fitness e nevoie si de ceva diplome, dar cel mai important este spiritul autodidact si studiul neincetat, zi de zi, pe cont propriu pentru a fi mereu in tema cu tot ce se intampla. Fitnessul si nutritia sunt 2 domenii foarte dinamice si lucrurile evolueaza rapid.

 

  1. Talent pedagogic, capacitate de a te face bine inteles, putere de convingere, capacitateantrenor fitness de intelegere a psihologiei umane, spirit deschis, placut si prietenos. Toate aceste calitati se leaga intre ele si de aceea le-am adunat pe toate in acelasi subpunct. Este foarte clar ca degeaba esti toba de cunostinte daca nu esti in stare sa relationezi cu cei din jur pe masura pentru ca nu vei putea sa depasesti aceasta bariera si nu vei ajunge in punctul in care clientul sa aiba incredere in tine, sa inteleaga si sa iti urmeze intocmai sfaturile.

 

  1. Exemplul personal este de asemenea foarte important pentru ca oricat ai fi de dotat psihologic si pregatit intelectual, daca tu arati total iesit din forma e aproape imposibil sa transmiti mesajul tau la cel mai inalt nivel. Intotdeauna va exista in mintea clientului acea urma de indoiala in ceea ce priveste sfaturile primite avand in vedere ca tu nu te ridici nici macar la un nivel mediu in ceea ce priveste rezultatele personale. Pe de alta parte nu trebuie sa va lasiti influentati prea mult doar de look-ul celor care arata incredibil de bine pentru ca acolo avem de-a face cu 2 aspecte nedorite. In primul rand este clar ca antrenorul tau acorda cea mai mare atentie felului in care arata, iar asta ocupa timp foarte mult, ceea ce denota ca din start nu este genul prea studios si implicat la nivel teoretic, deci s-ar putea sa nu fie chiar atat de pregatit precum arata fizic. In al doilea rand, exista in mare masura posibilitatea ca rezultatele obtinute de acel antrenor sa nu fie tocmai naturale, ci cu ajutorul substantelor dopante, adica steroizi. Acest tip de antrenori nu doar ca sunt praf la nivel de pregatire teoretica, dar sunt departe de a fi un exemplu de stil de viata sanatos pentru clientii lor si de multe ori sunt destul de pasivi si neimplicati in relatia cu clientii, pe ei interesandu-i in primul rand sa faca bani pentru propriul corp si mai putin rezultatele celor antrenati.

 

  1. Nu in ultimul rand, ar trebui sa ne ghidam un pic si dupa feeling, adica cel de-al saselea simt. Antrenorul respectiv poate sa fie super tare pe toate planurile mentionate mai sus, dar totusi sa aiba ceva ce te impiedica sa rezonezi cu el, sa fii pe aceeasi lungime de unda. Nu trebuie uitat faptul ca de multe ori antrenorul personal nu este doar antrenor, ci in timp se leaga chiar o legatura mai stransa, de amicitie si prietenie, devenind persoana cu care vorbesti pe langa fitness si nutritie multe alte chestii legate de viata personala, un veritabil psiholog. Pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi privind stilul de viata sanatos antrenorul personal trebuie sa cunoasca cat mai multe lucruri despre tine, iar daca tu nu rezonezi deloc cu el nu ai cum sa ajungi sa-i impartasesti mai mult decat simple generalitati.

 

In incheiere, as vrea sa repet un aspect foarte important. Dincolo de obiectivele de ordin estetic, orice persoana care apeleaza la un antrenor personal trebuie sa isi doreasca o schimbare pe termen lung, adica adoptarea unui stil de viata sanatos pe care sa-l urmeze toata viata, nu doar o cale de a scapa rapid de cateva kilograme in plus.