In acest articol am ales cei mai importanti 5 factori de care trebuie sa tineti seama, fara de care, rezultatele in fitness, nu au cum sa fie pe masura asteptarilor.
- Executarea corecta a miscarilor
Antrenamentul este impulsul declansator. Organismul nu face diferenta intre exercitii, dar face o mare diferenta in ceea ce priveste modul de executie al acestor exercitii. Daca nu executi corect miscarile, nu vei stimula musculatura si, mai rau, vei risca sa te accidentezi. In fitness, de cele mai multe ori, accidentarile se recupereaza foarte greu pentru ca vorbim de tendoane, ligamente, fibre musculare care odata afectate, chiar si dupa un timp mare de pauza, nu se mai refac complet. In timp se uzeaza din ce in ce mai mult si in loc sa faci sport pentru sanatate ajungi sa faci sport contra propriei sanatati.
- Combustibilul
Organismul uman este cea mai complexa masinarie, de aceea si combustibilul de care are nevoie trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Prin urmare, alimentatia este cel putin la fel de importanta ca impulsul initial obtinut prin antrenament. Astfel, degeaba te antrenezi foarte bine, daca alimentatia este sub orice critica. Pe de alta parte, daca impulsul generat de antrenament este foarte slab nu ai cum sa compensezi din alimentatie prea mult. Deci aceste 2 aspecte sunt esentiale si merg mana in mana, nu se poate unul fara celalalt, astfel ca trebuie avut grija sa nu exageram intr-o parte si sa neglijam in cealalta, trebuie sa existe un echilibru si o armonie.
- Refacerea
Avem impulsul, avem si combustibilul, dar mai avem nevoie de inca un ingredient esential: odihna. Daca intre antrenamente nu avem grija sa ne refacem complet, progresul va fi mult incetinit, vom ajunge la supraantrenament si de acolo orice pas facut va fi automat inapoi. Indiferent de obiectiv, daca vrei sa slabesti sau sa pui masa musculara, trebuie sa intelegem ca aceste lucruri nu au loc efectiv in timpul antrenamentului. Diminuarea stratului adipos si cresterea masei musculare au loc in perioada de pauza dintre antrenamente, de aceea fitness-ul nu este doar un sport ci este un mod de viata pentru ca 24 din 24 de ore trebuie sa urmezi un program de la care nu trebuie sa te abati, altfel tot mecanismul are de suferit.
- Graba strica treaba
Daca vrei sa pui rapid masa musculara vei pune de fapt rapid masa de grasime, daca vrei sa slabesti rapid din tesut adipos vei scapa rapid de kilograme din masa musculara. Toate obiectivele pe termen scurt sunt sortite esecului, fitness-ul nu este chirurgie, operatie estetica. Fitness-ul inseamna mai mult decat sport, fitness-ul trebuie sa fie in totala armonie cu stilul de viata, cu alimentatia si odihna. Cine nu vrea sa inteleaga aceste lucruri nu are cum sa obtina rezultate nici pe termen scurt si nici pe termen lung.
- Continuitatea
Cei care se antreneaza 12 luni din 12 pe an sunt o raritate absoluta si sunt etichetati obsedati de propriul corp, oameni care nu au nimic altceva in cap. Eu ii consider oameni dedicati, oameni pasionati, oameni care sunt constienti ca nu se poate altfel. Ca o fac din narcisist sau ca o parte dintr-un stil de viata sanatos ce presupune automat si activitate fizica sustinuta, e problema fiecaruia.
Ideea este ca fara continuitate nu ai cum sa ajungi sa-ti depasesti conditia, nivelul. Te vei mentine tot timpul undeva acolo, nici prea prea nici foarte foarte. Daca te multumesti cu putin atunci e perfect sa faci sport 2-3 luni inainte de vara, 1-2 luni inainte si dupa sarbatorile de iarna sau cum crezi de cuviinta. Daca insa vrei mai mult de atat trebuie sa fii constient ca nici o pauza mai mare de o saptamana nu se justifica decat in cazul in care suferi vreo afectiune mai grava si trebuie sa te recuperezi, altfel trebuie sa mentii ritmul tot timpul, cu cat mai putine abateri. De aceea repet obsesiv necesitatea implementarii unui stil de viata sanatos pe termen lung din care sportul nu poate lipsi.