MITURI FALSE DESPRE FITNESS SI NUTRITIE

mituri demontate

 

 FITNESS

 

desen fitness

  1. „Daca vrei sa slabesti trebuie sa alergi ore intregi pe banda, cu cat alergi mai mult cu atat vei arde mai multa grasime”

ADEVAR:  Acest tip de antrenament fitness este de departe cea mai proasta varianta posibila atunci cand vrei sa slabesti, sa arzi grasimi, sa te definesti. Singurul beneficiu este ca in timp dezvolti rezistenta pe efort cardio, culmea e ca nici acesta nu este de fapt un beneficiu ci din contra. Rezistenta este o consecinta a adaptarii organismului la efort de intensitate scazuta, gen alergare. La inceput reusesti sa slabesti cateva kilograme, dar apoi vei observa cu mirare ca cu toate ca alergi din ce in ce mai mult, slabesti din ce in ce mai putin, spre deloc. Odata adaptat, organismul va arde din ce in ce mai putine calorii, pentru el acest efort este o amenintare, reactia lui de aparare fiind incetinirea metabolismului. Ca o paralela, acelasi proces are loc si in cazul dietelor de infometare, nu este nici o diferenta. In ambele cazuri, daca te opresti din dieta sau din alergat, va avea loc efectul de bumerang, organismul va asimila tot ca un burete si te vei ingrasa foarte rapid chiar mai mult decat inainte. Multa lume combina cele 2 abordari, cardio la extrem plus infometare, iar rezultatul este dezastruos. Prin alergare nu stimulezi aproape deloc musculatura, stiu exemple concrete de semimaratonisti care daca ii pui sa faca un program HIIT fitness de 5 minute lesina, conditia lor fizica anaeroba este ZERO. Cel mai rapid mod de a-ti incetini metabolismul si de a iti distruge masa musculara, fara sa pierzi aproape deloc din tesut adipos este sa urmezi acest mit.

 

2. „Cu cat faci mai multe abdomene in fiecare zi cu atat vei ajunge mai repede sa ai patratele de revista”

ADEVAR: A face sute si mii de abdomene inseamna efort cardio de intensitate scazuta, la fel ca si alergarea clasica, nu aduce nici un beneficiu. Inseamna doar mult chin si timp pierdut degeaba. Pentru a se vedea abdomenul trebuie in primul rand sa ai o dieta adecvata, iar apoi antrenamentul sa se axeze pe implicarea intregului corp pentru ca slabirea nu se poate face localizat dintr-un singur loc.

 

3. „Daca te lasi de fitness muschii se vor transforma in grasime.”

ADEVAR: Muschii nestimulati, in timp, se atrofiaza si se strang din ce in ce mai mult. Apoi, daca te lasi de fitness inseamna ca acele sute de calorii arse in timpul efortului vor ramane bine mersi la locul lor, deci trebuie obligatoriu sa compensezi restrictionandu-ti alimentatia direct proportional cu efortul pe care il faceai, altfel energia calorica neconsumata se va depozita sub forma stratului adipos.

 

4. „Femeile trebuie sa faca doar cardio pentru a nu deveni musculoase ca barbatii”

ADEVAR: Oricat ar incerca, femeile nu au cum sa dezvolte prea mult musculatura in mod natural pentru ca le lipseste aproape cu desavarsire cel mai important ingredient – testosteronul. Femeile cu aspect masculin si musculatura f dezvoltata ori au o secretie neobisnuit de mare de testosteron, ori, cel mai probabil, folosesc substante anabolizante, adica testosteron sau derivate ale acestuia. In plus, chiar si barbatii care ajung la un aspect decent muscular, chiar si cu testosteronul lor natural, tot au nevoie de ani de zile de munca si disciplina pentru acele rezultate.

 

5. „Pentru a stimula cel mai bine musculatura trebuie sa te antrenezi cu tot felul de aparate fitness sofisticate”

ADEVAR: Toate aparatele de fitness sunt mult inferioare exercitiilor de fitness cu greutati libere din mai multe puncte de vedere. In primul rand, aparatul de fitness este destinat unei grupe de muschi specifice izoland acea grupa de restul corpului, apoi cursa miscarii este una predefinita astfel ca tu nu vei depune nici un efort pentru a controla greutatea, deci muschii stabilizatori vor fi complet scosi din ecuatie. Aparatele se pot folosi ca un bonus, dupa ce te-ai antrenat intens cu greutati libere. Industria fitness-ului trebuie sa traiasca si ea din ceva, de aceea inventeaza mereu tot felul de prostii „revolutionare”.

 

6. „Febra musculara este barometrul antrenamentului reusit, daca nu faci febra inseamna ca nu te-ai antrenat cum trebuie.”

ADEVAR: Febra musculara intensa apare in mod normal atunci cand incepi o activitate fizica sau cand schimbi un anumit regim de antrenament. Daca te antrenezi regulat si tot faci febra musculara puternica dupa fiecare antrenament inseamna ca ai o problema cu recuperarea, ori nu te alimentezi cum trebuie, ori nu te odihnesti suficient, ori organismul tau nu lucreaza la capacitate optima.

 

7. „Cu cat transpiri mai mult la antrenament cu atat vei arde mai multe calorii si vei pierde din stratul adipos”

ADEVAR: Daca ar fi atat de simplu atunci nimeni n-ar mai face nici un efort, ci toti am merge la sauna ca sa slabim. Unii saracii, se infasoara in folii si alearga pe banda, no comment. Treaba e ca aceasta transpiratie nu reprezinta decat apa si electroliti pierduti de organism, nu are nici o legatura cu grasimea.Gradul de transpiratie este foarte variabil de la o persoana la alta si nu reprezinta un indicator al eficientei antrenamentului.

 

8. „Pastilele-minune de slabit sunt foarte eficiente”

ADEVAR: Nu numai ca nu sunt eficiente, dar sunt si cele mai periculoase pentru sanatate. In aceste pastile de cele mai multe ori gasim chimicale cu efect termogenic, diuretic sau stimulenti pe baza de cofeina. Te vor ajuta sa pierzi foarte multa apa prin transpiratie si urina, astfel datorita deshidratarii, vei observa rapid pe cantar scadere in greutate. Acea pierdere este o pacaleala cu efecte secundare majore asupra organismului.

 

NUTRITIE

 

nutritie desen

  1. „Uleiurile vegetale sunt bune pentru inima pentru ca nu au colesterol”

ADEVAR: Uleiurile vegetale polinesaturate clasice, precum uleiul de floarea soarelui, contin cantitati uriase de Omega 6 care este pro inflamator atunci cand raportul fata de Omega 3 este mai mare de 4:1. Apoi aceste uleiurile vegetale oxideaza foarte repede in contact cu aerul sau atunci cand sunt incalzite, fiind cea mai nociva solutie pentru prajit. Nu in ultimul rand, se folosesc intensiv in industria alimentara transformandu-se din forma naturala lichida in forma solida, rezultand grasimile trans hidrogenate, cel mai cunoscut produs de acest fel fiind margarina. Uleiurile vegetale sanatoase sunt: uleiul de cocos (contine cu preponderenta grasimi saturate), uleiul de masline (grasimi mononesaturate).

 

2. „Grasimile animale, saturate cauzeaza boli de inima pentru ca au colesterol”

ADEVAR: In primul rand, colesterolul ingerat nu se absoarbe in corp sub forma de colesterol, deci din start este o tampenie. Apoi, colesterolul este extrem de important pentru organism, fara el nu am putea supravietui nici o secunda. Problemele sunt date de o parte a colesterolului si anume LDL, colesterolul rau si de catre trigliceride. Cresterea celor doua in exces se datoreaza carbohidratilor simpli (zaharuri si fainoase rafinate) si a uleiurilor vegetale polinesaturate toxice. Culmea e ca printr-o dieta bazata pe grasimi animale saturate creste colesterolul bun, iar celelalte scad in limite normale.

 

3. „ Ouale ar trebui mancate cu prudenta, maxim 4 pe saptamana pentru ca fac rau la ficat”

ADEVAR: Oul este probabil cel mai nutritiv aliment si mai sanatos posibil. Intr-adevar contine colesterol si grasimi saturate, dar dupa cum am scris mai sus acest lucru este foarte benefic.

 

4. „Problemele cu bila sunt cauzate de excesul de grasimi.”

ADEVAR: Este exact invers, in momentul in care ai o dieta f saraca in grasimi si bogata in carbohidrati atunci bila devine lenesa pentru ca rolul acesteia este de a secreta enzimele necesare digerarii grasimilor.

 

5. „Cerealele integrale sunt foarte sanatoase si nutritive”

ADEVAR: Painea integrala are indicele glicemic 71, in timp ce zaharul rafinat are 59. Acest indice masoara viteza cu care nivelul de zahar in sange creste in urma ingerarii unui aliment. Contracararea acestui efect revine in sarcina pancreasului care secreta imediat insulina care scoate zaharul din sange, din pacate, in timp apare rezistenta la insulina, rezultand diabetul. Apoi, principala consecinta a secretiei de insulina este cresterea asimilarii excesului caloric in celulele adipoase. Sa mai precizez si faptul ca in ziua de azi graul pe care il consumam este cu totul diferit de cel de acum 50 ani fiind excesiv hibridizat si modificat genetic, fiind o bomba cu ceas pentru organism si plin de antinutrienti. Culmea e ca pana si cerealele rafinate ar fi mai ok decat cele integrale pentru ca macar prin rafinare se mai duce din cantitatea de antinutrienti (acid fitic, inhibitorii de enzime, lectine, saponine, aflatoxine). In plus acele mult ridicate in slavi fibre din cerealele integrale sunt defapt fibre insolubile, nesanatoase.

 

6. „Sucurile naturale de fructe sunt excelente”

ADEVAR: Fructele in principiu contin zahar si fibre. Prin prepararea sucului este indepartata mare parte din fibra ramanand doar zaharul. In special fructele dulci contin o contitate foarte mare de zahar sub forma de fructoza care este cea mai nociva componenta a zaharului pentru ca se metabolizeaza exclusiv in ficat, iar cand rezervele de glicogen ale ficatului sunt pline excesul este transformat in grasime. Asadar, chiar si fructele intregi trebuiesc consumate cu moderatie, cat despre sucuri nici nu mai incap in discutie.

 

7. „Daca vrei sa slabesti nu trebuie sa mananci dupa orele 18”

ADEVAR: Ultima masa a zilei dinainte de culcare trebuie sa fie consistenta avand in vedere ca vor urma aprox 7 ore de somn in care organismul daca nu este alimentat corespunzator va intra in catabolism, adica va distruge tesut muscular pentru energie. Cu 2 ore inainte de culcare trebuie sa mancam, altfel vom slabi, dar vom slabi din masa musculara ceea ce nu cred ca isi poate dori cineva.

 

8. „O dieta sanatoasa presupune sa ai multe mese mici la intervale scurte de timp 2-3 ore”

ADEVAR: S-a demonstrat ca aceasta teorie este complet falsa, cum de asemenea este falsa afirmatia cum ca organismul nu poate asimila mai mult de 30g de proteina la o masa. Cel mai important este sa nu sari peste cele 3 mese principale ale zilei, acestea fiind suficiente daca se mananca ce si cat trebuie la fiecare dintre ele, fara a mai fi nevoie de alte asa-zise gustari.

 

9. „Carnea este inamicul public nr.1”

ADEVAR: Carnea este un aliment complet, probabil cel mai complet aliment continand tot lantul de aminoacizi in proportiile ideale. Omul nu este nici ierbivor pentru ca nu are 4 stomacuri si intestine de zeci de metri precum vacile, dar nici exclusiv carnivor precum animalele de prada cu intenstine foarte scurte. El se situeaza undeva la mijloc, de aceea se si numeste omnivor. Intr-adevar excesul de carne nu este benefic pentru ca excesul de proteina nu este benefic, acidul uric fiind o consecinta a acestui exces care in timp poate duce la guta si artrite. Apoi, conteaza enorm si sursa de carne, daca ne referim doar la carnea de pui din comert plina de apa, hormoni si antibiotice sunt de acord ca trebuie evitata.

 

10. „Soia este un aliment complet si foarte sanatos”

ADEVAR: Din nefericire pentru vegetarieni, din ce in ce mai multe studii arata foarte clar ca soia este de fapt cel mai nociv aliment posibil si doar varianta fermentata si nemodificata genetic a acesteia fiind sanatoasa, adica 0,001% din productia de soia la nivel mondial.

 

11. „Dieta raw vegana este extraordinara pentru ca alimentele preparate termic isi pierd enzimele si nu mai pot fi digerate eficient”

ADEVAR: In primul rand dieta vegana este departe de a fi ideala pentru ca priveaza organismul de foarte multi nutrienti esentiali precum vitaminele B6, B12, D3, A, K2, acizii grasi Omega 3, mineralele Fier si Zinc, aminoacizi precum creatina, carnitina, carnosina, taurina. Cat despre teoria cu enzimele aceasta este falsa din start. La o scurta analiza logica putem realiza ca acele enzime din plate in momentul in care ajung in stomac sunt distruse de catre acidul gastric, apoi oricum organismul nostru produce singur enzimele necesare digestiei carbohidratilor, proteinelor si grasimilor in cantitatile ideale.

 

12. „Daca vrei sa slabesti trebuie sa elimini grasimile din alimentatie, in special cele animale”

ADEVAR: Grasimile au roluri extrem de importante pentru organism printre care: sunt solvent pentru transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), furnizor de acizi grasi esentiali, din grasimi sunt sintetizati toti hormonii din organism. Apoi, daca eliminam grasimile inseamna ca obligatoriu vom creste foarte mult cantitatea de carbohidrati. Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci atunci cand vrei sa slabesti este sa cresti cantitatea de zahar.

 

13. „Alimentele low carb sau zero carb sunt sanatoase”

ADEVAR: Aceste alimente folosesc pe post de substituenti ai zaharului tot felul de indulcitori chimici, unul mai nociv decat altul, asadar astfel de alimente sunt departe de a fi sanatoase.

 

14. „Glutenul este o proteina benefica si care ii afecteaza doar pe alergici, sub 1% din populatie, adica cei cu boala celiaca”

ADEVAR: Glutenul este foarte inflamator pentru organism. Faptul ca anumite persoane sunt mult mai sensibile la aceasta substanta decat ceilalti si reactioneaza imediat nu inseamna ca pe termen lung restul nu vor avea de suferit datorita glutenului. S-a demonstrat ca boli precum diabet, cancer sau chiar si boli de inima pot avea o legatura cu aceasta substanta care in trecut era mult mai putin prezenta in painea inaintasilor nostri. In ziua de azi graul este modificat genetic, iar procesul de productie industrial al painii nu mai are nimic in comun cu procesul traditional, prin fermentare, in urma caruia mare parte din gluten era eliminat.