12 MOTIVE SA EVITAM PRODUSELE DIN SOIA

Soia a devenit o sursa majora de toxicitate pentru organismul uman, in special, in ultimele 3 fara alimente din soiadecenii. Pe langa faptul ca 99% este modificata genetic, sursele organice sunt, de asemenea, expuse acelorasi probleme, ca si soia conventionala. Mai ales, daca consumi alimente procesate, soia este aproape imposibil de evitat. Motivele pentru care trebuie sa evitam acest aliment sunt:

 

  1. Soia reduce asimilarea mineralelor in corp

Responsabil  pentru acest lucru este acidul fitic. Problema este, de fapt, cantitatea totala de acid fitic consumata, avand in vedere faptul ca din soia se produc o gama foarte mare de alimente. Acidul fitic il gasim si in alimente sanatoase cum ar fi boabele de fasole, nuci, seminte, dar acestea fiind consumate in cantitati mult mai mici nu sunt atat de periculoase; in plus, in cazul lor, putem elimina mare parte a acestui acid prin hidratare. Principalele mineralele a caror asimilare este redusa din cauza acidului fitic sunt calciu, magneziu, cupru, fier si zinc.

 

2. Soia cauzeaza probleme de crestere si chiar cancer la copii

toxicPe langa acidul fitic, soia contine fitoestrogeni, arsenic si aluminiu, o combinatie de substante extrem de nociva pentru copii si nu numai. Toxicologii estimeaza ca un copil hranit exclusiv cu soia primeste o cantitate de estrogen echivalenta cu cel putin 5 pilule contraceptive pe zi. Daca mai adaugam si celelalte substante toxice din soia, care duc la probleme de sanatate fizice si mentale, ajungem la concluzia ca acest aliment organic, sau modificat genetic, este pur si simplu o bomba pentru copiii de varste fragede aflati in crestere si posesori ai unui sistem imunitar mult mai fragil decat al adultilor.

 

3. Legatura soia-cancer

Chinezii, nu mananca soia nefermentata, precum mananca alte legume, gen linte, pentru ca soia contine cantitati mari de toxine naturale si antinutrienti. Printre acestia sunt inhibitorii de enzime, care blocheaza actiunea tripsinei, necesara pentru digestia proteinelor. Acesti inhibitori sunt proteine mari, strans legate intre ele, care nu pot fi complet dezactivate in timpul prepararii mancarii, producand probleme gastrice serioase, digestie incompleta a proteinelor si, prin urmare, deficienta cronica a absorbtiei de aminoacizi. In cazul asiaticilor, incidenta anumitor tipuri de cancer, cum ar fi, cancerul de esofag, stomac, pancreas, ficat si tiroida, este mult mai ridicata, la acest lucru contribuind evident si consumul de soia. Un studiu datand din anul 1998 a evidentiat faptul ca, in Japonia, o tara recunoscuta pentru preparatele traditionale din soia, consumul de proteina din soia era de doar 8g pentru barbati si 7g pentru femei, mult mai putin decat in cazul americanilor. In prezent, multe femei sunt sfatuite sa consume soia in ideea ca le protejeaza de cancerul la san cand, din 1996, cercetatorii au descoperit ca aceasta creste incidenta hiperplaziei epiteliale, o conditie care precede cancerul.

 

4. Soia determina infertilitate masculina

Continutul ridicat de fitoestrogeni (daidzeina si genisteina) determina un efect estrogenic puternic si implicit dereglari hormonale cu efecte serioase asupra capacitatii reproductive a barbatilor.

 

5. D-Glutamic Acid

Glutamatul natural din plante si animale este cunoscut sub forma de L-glutamic acid. Sistemul nostru digestiv are capacitatea sa rupa aceasta legatura naturala a acidului glutamic trimitand apoi glutamatul rezultat catre receptorii din corp si creier. In aceasta forma el este inofensiv. In schimb, acidul D-glutamic din soia, este un produs artificial, care se elibereaza sub forma de glutamat prin diverse procese (hidrolizare, autolizare, fermentare cu chimicale puternice) devenind astfel toxic pentru organism. Acest glutamat rezultat din acidul D-glutamic este parte componenta a diversilor aditivi care au la baza soia, precum proteina din soia hidrolizata si sosul de soia. Multi oameni sunt sensibili la acidul D-glutamic experimentand probleme respiratorii, neurologice, musculare, urinare, ale pielii si chiar cardiace.

 

6. Nivelul ridicat de aluminiu

Soia trebuie sa treaca printr-un proces tehnologic pentru a deveni izolat proteic din soia. In cadrul acestui proces, soia este procesata in containere din aluminiu, iar astfel, produsul final este contaminat. Aluminiul afecteaza dezvoltarii creierului, determina comportament antisocial, probleme de invatare, alzheimer si dementa.

 

   7. Blocheaza productia hormonilor tiroidieni

In 1991, cercetatorii japonezi au stabilit ca un consum de 30g de soia pe zi pentru o luna, determina o afectare semnificativa a glandei tiroida. Produsele din soia au o concentratie mare de goitrogena, aceasta blocand productia hormonilor tiroidieni. De asemenea, s-a demonstrat ca genisteina din soia afecteaza ireversibil enzimele responsabile cu sinteza hormonilor tiroidieni. Asadar, consumul de soia duce la hipotiroidism, gusa datorata inflamarii tiroidei si boala autoimuna tiroidiana.

 

   8. Soia determina reactii alergice

Soia este considerata una din principalele produse alergene, putand provoca probleme cu somnul, infectii ale sinusurilor si urechilor, dureri articulare, oboseala cronica, probleme gastrointestinale etc.

 

gmo pericol

 

9. Soia modificata genetic

Orice ingredient din produsele alimentare listat ca fiind din soia are 93% sanse sa provina din surse modificate genetic.  Oricum, chiar si in varianta organica, soia nefermentata este toxica pentru organism.

 

 

 

 10. Mare parte din soia este in varianta nefermentata

Fermentarea este o conditie obligatorie pentru indepartarea antinutrientilor din soia (acidul fitic, inhibitorii de enzime si goitrogenii). Acesti antinutrienti fac parte din sistemul imunitar al plantei oferind protectie fata de radiatiile solare, bacterii, fungi, virusuri, astfel planta putand sa se dezvolte si sa se reproduca. Toate plantele contin antinutrienti , dar in cantitati mult mai mici decat cei din soia, de aceea, aceasta nici macar nu poate fi folosita pentru hrana animalelor. Daca nu sunt indepartati antinutrientii, atunci soia poate fi unul din cele mai daunatoare alimente pe care omul le poate ingera. Problema este ca in varianta fermentata soia ajunge la o valoare neta de utilizare a proteinei de 61, devenind neprofitabila pentru producatori, astfel ca, 99% din produsele din soia sunt din soia nefermentata. Singurele variante benefice, avand la origine soia fermentata, sunt natto, miso, tempeh, dar si in cazul acestora sunt sanse f mari sa provina din soia modificata genetic.

 

  11. Inhibitorii de enzime

Dupa ingerarea alimentelor, enzimele digestive precum amilaza, lipaza si proteaza sunt secretate de catre tractul digestiv pentru a descompune mancarea si a elibera nutrientii, astfel, producandu-se asimilarea lor in organism. Continutul ridicat de inhibitori de enzime, precum tripsina din soia nefermentata, ingreuneaza digestia si duc la imposibilitatea digerarii complete a proteinelor si carbohidratilor din produsele din soia. Ramanand incomplet digerate, aceste alimente hranesc bacteriile daunatoare din intestinul gros, ducand la balonare si discomfort abdominal. Mai ales batranii sunt afectati de acesti inhibitori pentru ca, odata cu varsta, oricum capacitatea organismului de a produce enzime digestive scade f mult.

 

 12. Imunotoxicitate

Frecventa bolilor autoimune a crescut semnificativ in ultimii ani. Se presupune ca aceasta evidenta epidemie de boli autoimune se datoreaza, in parte, estrogenilor de mediu, care se gasesc din abundenta mai ales in fitoestrogenii din soia. Fitoestrogenii reduc drastic volumul timusului, al maduvei oaselor, inhiba proteina tirosine kinase si impreuna cu alte efecte nocive declanseaza reactii autoimune ale organismului.