O ANALIZA CRITICA A PRINCIPALELOR DIETE ACTUALE

In general dietele se pot imparti in vegetariene si omnivore in functie de excluderea sau nu a alimentelor de origine animala, apoi pot fi diete low carb in care predomina grasimile (Adkins) sau proteinele (Dukan) acestea fiind diete bazate pe produse animale, in timp ce dietele high carb sunt de obicei dietele vegetariene in care aportul de grasimi si proteine este tinut destul de jos. Niciuna din aceste diete nu poate fi sustinuta pe termen lung pentru ca duc la carente si probleme de sanatate datorate lipsei unor nutrienti indispensabili, astfel ca cea mai buna abordare este aceea a mentinerii unui echilibru, iar din acest punct de vedere cel mai aproape de ideal cred ca se afla dieta paleo. Problema cu aceasta dieta este ca exclude total cerealele, leguminoasele si lactatele. Este clar ca acestea in general sunt problematice, dar cred ca se pot incadra intr-o dieta sanatoasa pseudocerealele, lintea, nautul, cat si lactatele in stare cruda, naturale, organice.

 

DIETELE LOW CARB

 

critica dietei fara carbohidratiAceste diete in care carbohidratii sunt extrem de huliti au in vedere o imagine simplista a carbohidratilor. Trebuie facuta distinctia clara intre carbohidratii simpli si complecsi, cat si intre carbohidratii procesati industrial – zaharul rafinat si carbohidratii naturali – zaharul din vegetale, fructe.

De asemenea trebuie tinut cont de specificul persoanei (tipul somatic, metabolism bazal, varsta) cat si despre modul de viata (sedentar, activ). O persoana sedentara cu un metabolism foarte lent poate beneficia de pe urma scaderii aportului de carbohidrati in special prin excluderea celor simpli si rafinati. O astfel de persoana consuma foarte greu glicogenul astfel ca orice exces se va reflecta in cresterea stratului adipos. O persoana activa, cu metabolism rapid, care epuizeaza usor rezervele de glicogen (ectomorfi) are nevoie ca de aer de carbohidrati, sursa principala de energie a corpului. Cheia este ca acesti carbohidrati sa provina din alimente naturale (orez, cartofi, fructe, vegetale), mai putin din alimente procesate care contin zahar rafinat, creat artificial, acesta fiind cu adevarat nociv pentru oricine.

In conditiile unui aport prea scazut de carbohidrati corelat cu activitate fizica sustinuta pot aparea:

  • Scaderea activitatii glandei tiroide (scaderea secretiei de T3)
  • Catabolism muscular si cresterea nivelului de cortizol
  • Scaderea nivelului de testosteron
  • Scaderea functiilor cognitive ale creierului
  • Stari de oboseala cronica, apatie, depresie
  • Scaderea libidoului
  • Slabirea sistemului imunitar

In concluzie, acest tip de diete foarte restrictive in ceea ce priveste carbohidratii (Adkins, Dukan) sunt extrem de periculoase pentru marea majoritate a oamenilor, doar o mica parte se pot adapta si pot duce pe termen lung un asemenea regim alimentar.

 

DIETELE LOW FAT

 

Dietele low fat sunt in general cele care pun accentul pe alimentele vegetale si care interzic intr-ocritica dietei fara grasimi mai mica sau mai mare masura produsele animale. Dintre acestea cele mai restrictive sunt dietele raw vegane care pe langa faptul ca interzic cu desavarsire tot ce inseamna alimente animale nu accepta nici prepararea termica a alimentelor. Motivul ar fi faptul ca prin preparare termica alimentele isi pierd din valorile nutritive si enzimatice, dar se omite faptul ca omul spre deosebire de animalele ierbivore nu detine 4 stomacuri sa poata procesa cu usurinta atatea plante in stare cruda, pe langa faptul ca multe dintre acestea pot fi chiar otravitoare nepreparate corespunzator. De altfel prin preparare multi nutrienti devin mai usor de asimilat, de exemplu nutrientii dintr-o supa nu ar fi disponibili in aceeasi masura intr-un bol cu cartofi, pastarnac, ceapa si morcovi cruzi. Cat despre enzime, cele din plante in mare parte, nu reusesc sa supravietuiasca sucului gastric digestia bazandu-se tot pe enzimele produse de propriul organism.

Un alt mit pe care promotorii acestei diete il sustin este ca produsele animale si in special carnea ar fi toxice si omul n-ar avea capacitatea sa le digere, iar acestea ar putrezi in intestine si ar determina inmultirea bacteriilor nesanatoase. Nimic mai fals, carnea fiind descompusa de catre enzime inainte sa ajunga in colon, in schimb multe din alimentele vegetale sunt cele care ajung nedigerate si fermenteaza in colon sau sunt eliminate partial nedigerate. Pe de alta parte, aceste diete priveaza organismul de o serie de nutrienti extrem de importanti precum vitaminele B6, B12, acizii grasi omega 3 (EPA si DHA de origine animala mult superiori variantei vegetale ALA), D3 (varianta din plante D2 fiind inferioara), vitamina A (retinol se gaseste in grasimea animala si organe, varianta vegetala numita beta-carotene se poate converti in vit A doar in anumite conditii), vitamina K2 (in plante se gaseste in forma K1 mult inferioara), mineralele Fier, Zinc (mai putin biodisponibile din surse vegetale), aminoacizii creatina, taurina, carnitina si carnosina.

O alta problema importanta cu care se confrunta vegetarienii este legata de HOMOCISTEINA. Aceasta este formata de catre organism din aminoacidul metionina. Nivelul ridicat in sange de homocisteina este un marker pentru bolile de inima ducand la disfunctie endoteliana (ingrosarea arterelor), precursor al aterosclerozei. Producerea sa poate fi blocata de catre vitaminele B6, B12 si acidul folic ce se gasesc in alimentele de origine animala, astfel ca vegetarienii au inca un motiv serios de ingrijorare daca nu isi suplimenteaza dieta cu aceste vitamine cheie ale complexului B.

De asemenea pentru prevenirea calcifierii plagii arteriale care determina bolile de inima sunt obligatorii vitaminele liposolubile A, D si K. Acestea actioneaza sinergic si se gasesc in special in produsele de origine animala: organe, grasimea saturata animala, peste gras, ulei din ficat de cod, alimente fermentate si in cantitati mai mici in frunzele verzi ale plantelor si alte vegetale colorate. Folosirea grasimilor traditionale si a uleiurilor saturate in detrimentul uleiurilor vegetale polinesaturate care prin hidrogenare devin toxice (trans) si de asemenea la temperaturi inalte oxideaza si formeaza compusi cancerigeni, in plus sunt preponderent formate din acizi grasi omega 6. Nu in ultima instanta, expunerea la soare ajuta mult sintetizarea acestor vitamine in corp.

 

marea minciunaDietele low fat au la baza mitul potrivit caruia grasimile, in special cele de origine animala, saturate sunt raspunzatoare de cresterea exponentiala a bolilor cardiovasculare, a obezitatii si a incidentei diferitelor tipuri de cancer din ultimii 50 de ani. Acest mit a pornit odata cu monopolul creat de multinationale in domeniul alimentar. Dieta traditionala a omului in perioada pre industrializare si pre globalizare era una naturala, preponderent animala, in care grasimile saturate abundau si cu toate astea nu existau aproape deloc bolile cu care se confrunta societatea moderna actuala. Totul a inceput cu introducerea pe piata a alimentelor procesate, artificiale, cu inlocuirea grasimilor animale saturate cu uleiurile vegetale nesaturate, pline de omega 6, cu aparitia grasimilor vegetale hidrogenate (margarina care a inlocuit untul) si cu promovarea unei diete high carb bazata pe zahar rafinat si cereale (in special alimente care au la baza faina alba). A urmat apoi aducerea in prim plan a alimentelor minune bazate pe soia care sa inlocuiasca produsele animale asa zis toxice. Chiar si in ziua de azi multa lume are impresia ca soia este sanatoasa. Este destul de cunoscut faptul ca soia este alaturi de porumb una din cele mai abundente culturi modificate genetic, pe deasupra aceasta avand o concentratie f mare de antinutrienti (acid fitic – reduce asimilarea mineralelor in corp, inhibitori de enzime – blocheaza actiunea tripsinei necesara pentru digestia proteinelor, goitrogeni – blocheaza productia hormonilor tiroidieni) ce o fac toxica in varianta nefermentata. Aceste variante fermentate sunt in special mancaruri traditionale japoneze precum natto, miso, tempeh ce nu au ajuns in bucatariile occidentale. De asemenea fitoestrogenii din soia sunt responsabil cu dereglari hormonale atat la femei cat si la barbati putand cauza infertilitate si impotenta. Pasul urmator a fost aparitia alimentelor „zero carb” in care zaharul este inlocuit cu indulcitori artificiali, cancerigeni, care provoaca dependenta. Un intreg lant de minciuni promovate cu insistenta a caror consecinta se poate observa cu ochiul liber doar privind gradul de obezitate al oamenilor din jurul nostru.

 

Obezitatea a devenit deja un standard, ceva normal, a nu fi obez reprezinta o exceptie. Deschide ochii, fii exceptia!