OBIECTIVE FITNESS PE TERMEN SCURT VS. TERMEN LUNG

De cele mai multe ori, o persoana matura care se decide sa se apuce de fitness, se incadreaza in urmatorul tipar: munca de birou, sedentarism cronic, alimentatie nesanatoasa, somn dereglat, vicii, afectiuni medicale si evident multe kilograme in plus de grasime.

 

fara dieta infometarePrimul lucru pe care aceasta persoana si-l doreste nu este sa-si salveze sanatatea si prin urmare viata, ci sa scape cat mai rapid de cat mai multe kilograme. Acest obiectiv pe termen scurt poate fi chiar mai daunator decat a-ti mentine stilul de viata de dinainte. Asta pentru ca cei care isi doresc sa slabeasca foarte repede fac toate greselile posibile, adica: se infometeaza, fac foarte mult cardio fara sa aiba grija sa stimuleze si musculatura, iau pastile minune de slabit si tin tot felul de pseudo diete din revistele de cancan punandu-si  serios sanatatea in pericol. Chiar daca ajung sa slabeasca  acele kilograme, foarte repede isi vor da seama ca nu sunt atat de multumiti de ce vad in oglinda, precum se asteptau. Motivul este faptul ca slabirea facandu-se rapid si dezordonat corpul intra in catabolism si isi distruge singur tesutul muscular, astfel ca slabirea se face foarte mult din stratul de muschi si mai putin din grasime, rezultatul fiind un fiasco total.

 

Dupa infometare si efort de tip cardio extrem la un moment dat cedezi psihic si renunti nemai fara cardio pentru slabiretinand cont de nimic te apuci sa mananci orice. In scurt timp vei reveni la vechea greutate si marea surpriza nedorita este ca o vei si depasi foarte usor ceea ce te va baga in depresie si mai tare si uite asa continui caruselul groazei si nu realizezi ca sanatatea ta este serios pusa la incercare, nefiind vorba doar de niste amarate de kilograme in plus.

 

Ce vreau sa spun este ca NU trebuie sa iti impui obiective pe termen scurt si cu atat mai putin obiective ce tin de cifre pe cantar. Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus rapid vei face cea mai mare greseala, ideea este sa scapi de kilogramele de grasime si sa-ti mentii masa musculara si nu sa-ti mentii stratul de grasime pierzand din muschi. Acest lucru nu se poate realiza decat pe termen lung, o scadere de aprox 2-4 kg pe luna fiind un obiectiv mult mai rational. Evident ca daca vorbim de persoane cu obezitate morbida, acolo slabirea trebuie sa se faca mai accelerat, dar acelea sunt doar niste exceptii.

 

Dincolo de aspectul fizic si de kilogramele in plus, obiectivul principal trebuie sa fie schimbarea din temelie a stilului de viata si adoptarea unui stil de viata sanatos. Spre acest deziderat nu poti ajunge peste noapte, dar incet incet se poate renunta la orice tip de vicii si la alimentatia nesanatoasa si pe masura ce vei continua pe acest drum vei observa ca iti vine din ce in ce mai usor si totul devine o obisnuinta si o necesitate. Daca la inceput, sa te abtii de la prajituri si sa mergi la sala ti se parea o corvoada, mai tarziu vei realiza cu surprindere ca o zi de sala pierduta ti se pare o zi ratata, iar prajiturile si sucurile nu te mai atrag deloc ca inainte, ba mai mult le vei simti mult prea dulci si artificiale si te vei intreba, oare cum am putut sa mananc atata timp asa ceva!

 

In concluzie, mai importanta decat decizia de a te apuca de sport, in speta fitness, este stabilirea obiectivelor corecte, pe termen lung. Deci aveti grija ce va doriti, sa pierdeti rapid cateva kilograme pe care sa le puneti apoi si mai repede la loc in timp ce va subreziti si mai tare sanatatea sau  rezultate de lunga durata printr-o schimbare totala a stilului de viata. Daca va veti stabili ca principal obiectiv imbunatatirea starii de sanatate veti observa ca la pachet vor veni si rezultatele in plan estetic, viceversa din pacate nu este valabila.